Menopauza a migréna: Dajte si pozor na syr!

Len sedem percent mužov, ale zato celých dvadsať percent žien trpí na migrény. U mnohých z nich sa tento úporný problém objaví po prechode v súvislosti s hormonálnymi zmenami.
Migréna je záchvatová bolesť hlavy, ktorá môže trvať často aj niekoľko dní. Môže mať mnoho príčin, ale k tým najčastejším patria výkyvy hladiny hormónov.
Bolesť vyvolá pokles hormónov v menopauze
Migrény sa tak objavujú v súvislosti so všetkými takýmito zmenami: prvá menštruácia, menštruačný cyklus, tehotenstvo, dojčenie a tiež klimaktérium. Aj keď je pravda, že niekedy u žien práve s nástupom menopauzy migrény ustúpia, začiatok nepravidelností menštruácie môže situáciu ešte sťažiť.
Záchvaty nie sú naďalej predvídateľné a navyše sa objavujú aj ďalšie príznaky prechodu, ako sú návaly horúčavy, nočné potenie a psychické rozladenie a depresie.
Tieto ťažkosti spôsobuje kolísanie a následný pokles koncentrácie estrogénov v tele, čo býva typické najmä pri chirurgickej menopauze, teda po operácii s odstránením vaječníkov. Riešením môže byť nasadenie hormonálnej substitúcie. Štúdie ukazujú, že najefektívnejšia býva najmä transdermálna terapia, teda nahradenie hormónov v podobe náplastí a krémov.
Čo v menopauze ďalej škodí?
Dôležitá je liečba, pretože ľudia s migrénami majú vyššie riziko srdcového infarktu i mozgovej mŕtvice. Vedci sa domnievajú, že majú zrejme spoločné príčiny – krvné zrazeniny, ktoré vznikajú v kŕčovito zovretých cievach zásobujúcich mozog. Dôležitou súčasťou terapie je aj tlmenie bolesti.
Migrénu môžu vyvolať rôzne spúšťače nielen z oblasti hormonálnych vplyvov, ale aj z psychických faktorov a celkového životného štýlu. Častými spúšťačmi sú potraviny. K nim patrí predovšetkým čokoláda, glutaman sodný (súčasť čínskych jedál) vo vysokých dávkach a nalačno, vysoký príjem kofeínu, ale aj nevinne sa tváriace sardinky, citrusové ovocie a údeniny.
Známym nepriateľom pacientok s migrénami sú všetky druhy alkoholu. Vyvoláva ich etylalkohol, ale svoju úlohu hrá aj nástup dehydratácie po konzumácii alkoholu.
Na líniu aj na migrénu
Dánske štúdie poukazujú tiež na skutočnosť, že spúšťací účinok červeného vína je silnejší v kombinácii so syrom, zatiaľ čo pri iných druhoch alkoholu nemá táto kombinácia vplyv na zhoršenie bolesti hlavy.
Vôbec najčastejšie uvádzaným dôvodom bolesti hlavy je však absencia jedla a pitia. Príčinou bolesti hlavy pri hlade je väčšinou klesajúca hladina glukózy v krvi. Zásadný pre liečbu je v tomto prípade pravidelný jedálny lístok – menšie dávky pravidelne podávaného jedla.
Zdravý jedálny lístok v menopauze
„Jedlá pre migrenikov by mali pozostávať z jednoduchých potravín, nič nakladané, žiadne ostré omáčky, skôr dusené, žiadny glutaman, masox, konzervanty, farbivá, kečupy, zrelé syry, ryby, hrášok, orechy, čokoláda. Vhodné je dusené alebo pečené prírodné kuracie mäso, napríklad na mede a bylinkách. Opatrne s korením! Optimálnou potravinou je príloha z čisto ražnej múky alebo ražný chlieb (nie pšeničný) či varené zemiaky, ryža, na pitie skôr len voda, bylinné čaje. Zelenina skôr varená alebo dusená, ochutená napríklad pažítkou alebo petržlenovou vňaťou. Preferovať treba prírodné chute, len osolené. Z ovocia je ideálny banán,“ vypočítava neurologička MUDr. Věra Peterová, CSc.

Generálny partner projektu

aspen-logo-slovakia